Lazer Kesim Giriş Kapı İmalatı
Lazer kesim ile üretim yapılmasında ki en büyük sebep, üretim hatasını minimum düzeye indirmek ve otomasyonu sağlayabilmektir. Mühendislikte ve sanayide rahatça kullanılabilmesi lazer kesime olan ilgiyi oldukça arttırmıştır. Lazerin çeşitli tezgahlarda uygulanmasıyla üretim 24 saat yapılabilmektedir ve seri üretim sağlanmasıyla maliyette azalmaktadır.
Ayrıca, lazer ile harika netlikte, en ufak çapak olmadan kesim sonuçları elde edilir.
Paslanmaz çelik levhaların kesiminde ise pürüzsüz yüzeylere sahip olursunuz.
Kesim esnasında malzemeye temas olmadığı için üründe sıfır deformasyon, minimum adetli imalatlarda kalıp gerektirmeden kısa zamanda daha düşük maliyetlerle üretim yapılır.
Lazer Kesim Nedir? Ne İşe Yarar?
Lazer kesim son zamanlarda en çok kullanılan ve birçok maddenin kusursuz bir şekilde kesilmesine yardımcı olan bir sistemdir.
Lazer kesim makinesi, demir, bimetal, paslanmaz ve metal olan malzemelerin kesimi için tercih edilen bir cihazdır. Tercih edilme oranlarını artıran bir diğer unsur ise kesim işlemlerinin yapılması sırasında oluşan kusursuzluktur. Diğer kesim işlemlerine oranla daha düzgün kesikler ve sonuçlar elde edilmesi nedeni ile yapılacak olan kesim işlemlerinde ilk olarak lazerli cihazlar tercih edilmektedir.
Lazer ile yapılan kesim işleminin temelini odaklanan, form verilen ve optikler ile yönlendirilen lazerler oluşturmaktadır. Yoğunlaştırılmış olan bu lazer, metal veya metal olmayan malzemeler ile buluştuğunda malzemenin buharlaşma derecesine veya erime derecesine kadar ısınmasını sağlamaktadır. Bu sayede de kesim işlemi tamamlanmış olur.
Lazer Kesim Nasıl Yapılır?
Lazer kesim nedir sorusunun yanı sıra nasıl yapıldığı da merak edilmektedir. Temelini oluşturan optikler ve CNC ile kesim işlemi gerçekleştirilmektedir. Kesilecek olan malzeme ve lazer ışığının arasında bulunan bıçağa yardımcı gaz verilerek kesim işlemi yapılmaktadır. Bu işlem sayesinde ısınan alanda erime veya buharlaşma gözlenmekte ve hızlı bir şekilde işlem tamamlanmaktadır.
Lazer ışınının malzeme üzerine vurması ile beraber hızlı bir şekilde ısınma başlar ve kesim işlemi yapılmış olur. Bu ışının etkili bir sonuç oluşturulması için ise bilinmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar içerisinde ilk olarak önemli olan konu yüzey alanının pürüzsüz olmasıdır.
Pürüzsüz yüzeylerde lazer kesim işlemi çok daha hızlı şekilde yapılacak ve alanda oluşturulacak olan şekilde daha kusursuz olacaktır. Pürüzlü yüzeylerdeki malzemelerden üretilmek istenen şekiller genellikle kesim sırasında sorun çıkarmakta ve pürüzlü ve tam olarak oluşturulamamış olan yüzeyler ortaya çıkabilmektedir.
Lazer Kesim Ne İçin Kullanılır?
Lazer ışınları birçok maddeyi hızlı bir şekilde eritme ve buharlaştırma potansiyeline sahip bir üründür. Bu nedenle de başta metal ve bimetal ürünler yer alsa da paslanmaz çelik malzemelerinde kesilmesi ve şekil verilmesi için sıklıkla tercih edilmektedir.
Lazer kullanılarak kesilecek olan ürünlerde en büyük tercih sebebi yalnızca belirli bir alanı ısıtarak gerekli olan alana ısı vermektedir. Özellikle çabuk erime ve ısı dayanıklılığı olmayan bazı malzemelerde yalnızca kesim alanında erime yapmakta ve çevresinde bulunan malzemeye zarar vermemesi nedeni ile daha kolay çalışma imkanı sağlamaktadır.
Lazerli cihazlar aracılığı ile yapılan kesim işlemleri tasarımlar için bir numaralı yardımcıdır. Özellikle ince detaylar yapılacak olan işlemelerde en çok tercih edilen cihazlar içerisinde kendisini göstermektedir.
Lazer Makinesi İle Neler Yapılabilir?
Lazer kesim insan eli ile yapılamayacak kadar ağır olan metallerin oyulması veya şekillendirilmesi için kullanılmaktadır. Bu cihazların kullanımı sırasında farklı ışın boyutları tercih edilmektedir. Bu boyutlar uygulanacak olan işleme bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Lazerler kullanılarak aynı zamanda birçok hediyelik eşya da üretilebilmektedir. Kişiye özel olarak üretilen ürünlerin üzerine yazılan veya işlenen isimler genellikle lazerler kullanılarak uygulanmaktadır. Paslanmaz çelik, metal ve demir gibi malzemelerin kesilmesi, ve işlenmesi için kullanılan bu cihazlar son zamanlarda hediyelik eşya üretiminde sıklıkla kullanılan malzemeler içerisinde kendisini göstermeye başlamıştır.
Lazerle yapılan kesim işlemlerinde belirli detaylar oluşturulabileceği için farklı tasarımlar elde edilebilir. Ayrıca parçalanması zor olan ürünlerin kolaylıkla eritilmesi veya buharlaştırılması ile parçalanmasını da mümkün kılmaktadır.
Lazer Kesim Avantajları Nelerdir?
CNC lazer kesim makinası ile beraber merak edilen konulardan bir tanesi de bu cihazların avantajlarının neler olduğu yönündedir. Lazer kullanılarak kesimi yapılan malzemeler genellikle paslanmaz çelik, demir ve metal gibi malzemeler olmaktadır. Bu ürünlerin kolay bir şekilde tasarımlar haline getirilmesi ve şekil verilmesi sağlanmaktadır.
Lazerli cihazlar aracılığı ile üretilmekte olan ürünler günümüzde en çok hediyelik eşyalar ve ince işçilik isteyen tasarımlar için tercih edilmektedir. Bunun en önemli sebebi ise her türlü geometrik şekil bu cihazlar ile yüksek doğruluk oranları ile kesilebilmektedir. Buda kusursuz bir işçilik ve kesim sonrasında herhangi bir işleme gerek kalmadan halledilmesine yardımcı olmaktadır.
Lazer kullanımı kesim sırasında yalnızca belirli bir bölgeye yoğunluk vermesi nedeni ile malzemelerin israfını engellemekte ve verimli bir kullanım oluşturmaktadır. Bununla beraber de fire verme oranının düşük olması ve kolay uygulanabilir olması nedeni ile de sıklıkla tercih edilen bir makinadır.
Lazer Kesim Dezavantajları Nelerdir?
Lazer kesim makinası fiyatları araştırması içerisinde bulunan kişilerin merak ettiği bir diğer soru ise bu cihazların dezavantajlarının var olup olmadığı yönündedir. Fiber lazer kesim gibi belli başlı modelleri bulunan bu cihazlarda maliyetin yüksek olması büyük bir dezavantajdır. Aynı zamanda da çok yoğun bir ısı vermesi ve en ağır metalleri bile eritebilecek olan sıcaklığı ile insan derisinin temas etmesi çok ciddi yanıklara ve can güvenliği için büyük bir sorun ortaya çıkarmaktadır. Bu gibi dezavantajları yer almaktadır.